Maximilien

“ MET VEEL KARAKTER BEREIK JE DE TOP EN WORDT ALLES MOGELIJK “

Maximilien, 10 jaar, een beetje te dik voor het zicht van de omgeving, voelt zich naar eigen zeggen gelukkig, heeft geen nood aan sport en beweging maar blijkt op de weegschaal overgewicht te hebben met gevaar voor gezondheidsproblemen voor de rest van zijn leven. Hij houdt zichzelf voornamelijk bezig met beeldscherm activiteiten zoals play station, televisie en computer spelletjes, heeft weinig vrienden op school en gebruikt medicatie omdat zijn concentratieproblemen en hyperactiviteit negatieve impact hebben op zijn schoolactiviteiten.

Gesteund door zijn ouders , neemt Maximilien, op vraag van zijn ouders deel aan het programma ‘Het komt dik in orde’ . Het is een grote uitdaging voor een jong gezin om, de zorg voor een gezin met een pasgeboren tweeling en een zoon met schoolproblemen, de uitbating van een druk restaurant en de dagelijkse verplichtingen van dit zorgtraject samen georganiseerd te krijgen.

Maximilien1Er wordt nog steeds regelmatig terug gekeken naar mooie herinneringen en de enorme impact dat dit leerproces op hun leven heeft. De familie woont nu niet meer in de stad boven het restaurant maar is bewust verhuisd naar een groene omgeving. Iedereen van het gezin sport en de ouders hebben een evenwicht gevonden tussen een drukke job en een gezinsleven.

6 jaar later, op vraag van Maximilien zelf, ga ik nog eens met hem praten …

Zijn eerste woorden zijn duidelijk ‘Ik ben heel gelukkig, ik ga nu naar een sportschool, ik ben 10 kg vermagerd en heb dit allemaal zelf gedaan omdat ik het wil!’. Heel fier vertelt Maximilien verder … twee uur lang … een waterval van woorden over zijn persoonlijke overwinningen.

Naast de schoolsport is hij actief als keeper in een voetbalclub. Daarmee sport Maximilien nu gemiddeld 12 uur per week.

Door zijn actiever leven, beweert hij fier geen nood meer te hebben aan televisie of andere activiteiten zoals play station. Hij geniet nu van sport en spel.

Hij voelt zich goed in zijn vel, gaat terug graag naar school en heeft meer vrienden. De vrienden die hij tijdens het traject heeft leren kennen, zijn nog steeds zijn vrienden. Samen hebben ze leren lopen, een schrift vol opdrachten ingevuld, zelfs liedjes uitgevonden om gemotiveerd te blijven sporten.

Maximilien wordt niet meer met de auto naar school gebracht, maar doet dit zelfstandig met de bus. De fiets is niet veilig en 25 km is te ver gecombineerd met de vele andere sportactiviteiten. Alhoewel hij dit wel graag zou doen. Hij kiest bewust en verdeelt zelf de sportactiviteiten met regelmaat over de gehele week.

Wanneer hij in de week ’s morgens moet opstaan, is hij nog moe, maar eet heel bewust een evenwichtig ontbijt vooraleer naar school te vertrekken. Zaken zoals fast food, frisdranken en snoep heeft hij helemaal niet meer nodig. Hij denkt daar zelfs niet meer aan. Papa zorgt voor gezonde voeding. En iedereen doet heel bewust boodschappen. Ook drinkt hij nog altijd dagelijks een liter water zoals het hem is aangeleerd.

Hij vertelde ook dat hij nog altijd een beetje medicatie neemt voor hij naar school gaat. Hij vindt het niet leuk, het verstoort zijn honger gevoel maar gelukkig is het snel uitgewerkt ;). Heel bewust gaat hij om met voeding en medicatie.

Zijn ouders zijn een heel belangrijke steun geweest gedurende het hele proces. Niet alleen de coach was streng, maar ook mama was streng en bleef motiveren !! Ze ging zelf ook lopen samen met Maximilien en steunt hem onvoorwaardelijk. De ervaring dat alles kan, als je het zelf wilt en je je inzet was de grote doorbraak. ‘Met veel karakter bereik je de top’ , zo verklaart hij zelf heel fier.

Niet alleen mijn mama en papa zijn belangrijk, maar ook een coach heb je nodig als steun. Want als je te dik bent, dan durf je niet naar buiten te komen en sporten. Je bent bang om uitgelachen te worden. Maar met een coach durf je dat wel.

Maximilien1Maximilien is nu 16 jaar, 1m70 en weegt nu 58 kg = BMI = 20 . Een mooie sportieve jongen. Hij wil mij de boodschap meegeven dat de verantwoordelijkheid van de gezondheid van jongeren bij de ouders ligt en de kwaliteit van opvoeding en omgeving. Met de juiste vrienden kijk je geen televisie, speel je geen play station, rook of smoor je niet maar sport je en leef je gezond!

Hij vindt dat er zoveel kinderen dik worden. En dat zij op het verkeerde pad geraken omdat ze er misschien zo toch bij horen. Maar volgens Maximilien is dat juist fout en missen veel dikke kinderen de warmte thuis van hun mama. Hij ontwikkelde ondertussen veel respect en waardering voor de warmte en liefde die hij krijgt van de mensen die hem steunen en opvoeden. Hij leeft nu bewust, denkt na over keuzes met betrekking tot gezondheid.

Mama is super fier over de prestaties van haar zoon, en is voor altijd dankbaar dat ze professionele hulp en ondersteuning hebben gevonden in dit leerproces.

Maximilien, 29 mei 2015